Dat we zuiniger moeten omgaan met onze aarde om ons nageslacht te kunnen laten overleven, is een algemeen geaccepteerd idee. Maar hoe we deze enorme transitie van ‘vieze’ naar schone energie gaan vormgeven, is nog onduidelijk. De gemeente Leiden koos voor een bottom-up aanpak en zet wijkambassadeurs in voor de verduurzaming van woningen.
Een wijkambassadeur is een duurzame voorloper in de wijk die zelf al veel aan zijn/haar woning heeft gedaan, of een expert is op het gebied van duurzaamheid, of heel gedreven is, of dit alles bij elkaar. Ze werken zelfstandig, maar onder regie van de gemeente Leiden.
Noordvest-Molenbuurt
Voor Binnenstad-Noord, waaronder de wijk Noordvest-Molenbuurt valt, ben ik, Daphne Treurniet, uw wijkambassadeur. Ik woon sinds januari 2017 aan de Hooigracht in een appartement in een monumentaal pand. Prachtig, maar niet volledig duurzaam. Ik ben begonnen met verbouwen en heb een paar maatregelen genomen, die het milieu en hopelijk geld besparen.
Want daar gaat het uiteindelijk om: een duurzame maatregel is doorgaans leuk voor uw portemonnee en bespaart het milieu. Wel is er meestal een investering nodig. Dan is het goed om te weten dat er subsidies en leningen zijn voor veel maatregelen. En ook kleine maatregelen helpen al, zoals een radiatorfolie plaatsen.
Energiescan
Maar waar begin je? Wat is nu de beste maatregel en welke optie kies je? Ik ben zelf begonnen bij een energiescan. Die wordt gratis aangeboden door de gemeente en geeft een duidelijk advies over welke maatregelen mogelijk zijn en hoeveel dat potentieel kan opleveren.
Ik kan u helpen met het volgende:

  • adviseren over de (on)mogelijkheden voor verduurzaming van uw woning;
  • buurtinitiatieven voor bijvoorbeeld zonnepanelen (zon op Leiden) begeleiden of ondersteunen;
  • kennis en ervaring delen en contact leggen met deskundigen;
  • hulp bieden om subsidies en duurzaamheidsleningen aan te vragen;
  • aanbieden van gratis energiescans, ketelchecks, subsidiechecks.

Neem contact met mij op via: treurnietdaphne@gmail.com, of kijk op: www.facebook.com/Goed-Binnenstad-Noord-Leiden-1928369150728788/

Meer informatie over wijkambassadeurs en andere groene initiatieven van de gemeente Leiden: www.gagoed.nl
Over de Duurzaamheidsagenda: www.leiden.nl/duurzaam2030