De volgende activiteit in het kader van de viering van 400 jaar Noordvest/Oude Morsch staat in het teken van het ‘NUON-terrein’ aan de Langegracht: wat te doen met dat lelijke parkeerterrein en wat met de veelal fraaie gebouwen die er staan? Op dinsdag 17 mei om 19.30 uur zijn belangstellenden welkom in het restaurant van gebouw Nieuwe Energie, 3e Binnenvestgracht 23 (inloop v.a. 19.15 uur).

Het NUON-terrein: parkeerterrein omringd door fraai Leids industrieel erfgoed.

Het NUON-terrein: parkeerterrein omringd door fraai Leids industrieel erfgoed.

Enkele panden op het NUON-terrein worden nog gebruikt door energiebedrijf EON, maar er staat meer: industrieel erfgoed als de watergasfabriekjes, het ketelhuis, de oude vuilverbranding en de gas- en lichtfabriek. Een aantal daarvan komt zeker in aanmerking voor een nieuwe bestemming. Net zoals met het huidige gebouw Nieuwe Energie is gebeurd en dat nu een ware parel in de buurt is. Wat zijn uw ideeën over het terrein? Of wilt u horen wat anderen ervan vinden?

Wandeling en workshops
De bijeenkomst op 17 mei begint, zoals inmiddels gebruikelijk, met een wandeling over het terrein, onder leiding van stadsgids Piet van Vliet die er enthousiast over kan vertellen (19.30 uur). Vervolgens kan iedereen kiezen voor een van de drie groepen. gaan we in drie groepen (20.00 uur):

  1. Groep 1 buigt zich over de gebouwen: wat zou je daarmee kunnen doen? Hier speelt een rol dat de gemeente Leiden aan de binnenstadzijde van de singel een doorgaand wandelpad wil aanleggen, liefst in een parkachtige omgeving: de Singelpromenade. Hele stukken liggen er al, ook in onze wijk, maar er moet ook nog flink worden geïnvesteerd. Bijvoorbeeld daar waar het NUON-parkeerterrein aan de singel grenst. Van de € 15 miljoen die één doorlopende Singelpromenade kost, is al € 6,5 miljoen beschikbaar, uit de verkoop van de NUON-aandelen.
  2. Groep 2 kijkt, onder leiding van stadshistoricus Cor Smit, naar de ruimte tussen de gebouwen, van de Langegracht tot aan de singel. Moet het een parkeerterrein blijven of is een park een beter idee?
  3. Groep 3 bestaat uit creatieven die onder leiding van kunstenares/vormgeefster Theolieke Smit aan de gang gaan.

Elke workshop wordt afzonderlijk kort ingeleid.