Langegracht 70 Liander De Sleutels

De gemeenteraad heeft op 17 december 2015 ingestemd met de komst van het Leiden Center for Innovation and Entrepreneurship (LCIE) op de twee verdiepingen van het gebouw Langegracht 70. Daar is nu nog Liander gevestigd, maar dat bedrijf verlaat het gebouw per 1 januari 2016.

Op de begane grond van het gebouw is woningcorporatie De Sleutels gevestigd. De gemeente tekent, als eigenaar van het gebouw, een huurcontract voor vijf jaar met de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden. Zij zijn de initiatiefnemers van het LCIE. Het wordt een starterscentrum, waarin jonge ondernemers worden klaargestoomd voor het ondernemerschap om de werkgelegenheid in de regio Leiden te stimuleren. Het LCIE wordt in het tweede kwartaal van 2016 officieel geopend.

De Universiteit Leiden (LURIS) leidt het project en werkt daarbij samen met Hogeschool Leiden en de gemeente Leiden. Externe partners zijn Area071 en Lugus. De gemeente Leiden draagt 1,5 miljoen euro bij aan de ontwikkeling van het opleidingscentrum, net als Universiteit Leiden. Ook de Hogeschool Leiden draagt een niet nader genoemd bedrag bij.

Ontmoetingscentrum

Het centrum wil talentvolle (jonge) ondernemers de kans geven zich in een multidisciplinaire omgeving te ontwikkelen tot innovatieve en ondernemende mensen. Dit doet het LCIE onder andere door (gast)lessen te geven in ondernemende vaardigheden, (student) start-ups te begeleiden, ontmoetingen te organiseren, zodat nieuwe netwerken ontstaan en door de vraag uit de markt te koppelen aan de kennis die er in de regio is. Zo hoopt het centrum nieuwe bedrijvigheid te stimuleren en investeerders te interesseren voor de Leidse regio. Het centrum moet een plek worden waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen ontmoeten.

Projectgroep

Het plan is gemaakt door een projectgroep waarin deskundigen, studentenondernemers, regionale ondernemersverenigingen en wetenschappers/docenten deelnamen. Er is gekeken naar bestaande initiatieven, zowel nationaal als internationaal. Het plan is ontwikkeld op basis van best practices, waarbij is gekeken naar de diversiteit die de Leidse regio onderscheidt.

Het LCIE wil een fonds vormen dat start-ups kan financieren met bedragen tussen de 10.000 en 500.000 euro.

Meer informatie LCIE

Bron Sleutelstad.nl