De werkzaamheden voor het Singelpark zijn volop in gang. Voor de wijk Noordvest-Molenbuurt betekent dat de realisatie van twee parkstraten tussen Lammermarkt en Energiepark, maar ook het plaatsen van Singelparkiconen in het Huigpark die voor eenheid in het 6 km lange park rond de binnenstad moeten gaan zorgen.

Wethouder Paul Dirkse presenteerde op 13 april in het Huigpark Singelparkiconen die voor meer eenheid en herkenbaarheid moeten zorgen in het Singelpark rond de binnenstad van Leiden. Noordvest vormt het noordelijke deel van het Singelpark met het Huigpark, het Energiepark en het groene evenementenplein Lammermarkt. De straten Marepoortkade en 3e Binnenvestgracht zijn parkstraten die de Lammermarkt en het Huigpark met elkaar verbinden.

In de parkstraten zijn door de Stichting Vrienden van het Singelpark en helaas maar enkele bewoners planten en bloemen geplant in bloemperken die de gemeente hier heeft aangelegd langs het water en de gevels. Dat is het begin van de vergroening. Er komen nog hangende bloembakken aan lantaarnpalen en brugleuningen bij en verder worden nog houten bankjes, hortus bloembakken en beeldiconen (stalen dier en bloemvormen) geplaatst. Er komen ook nog entreepoorten, maar waar is nog niet bekend.

Sport en spelen

Voor het Huigpark bedachten twee 5-vwo klassen van het Leonardo College speel- en sportmogelijkheden in opdracht van Stichting Vrienden van het Singelpark. Volgens Leen Ooms projectleider van Stichting Vrienden van het Singelpark zijn de plannen reëel omdat ook fondsen zijn geworven voor de uitvoering.

Een van de plannen is een Calisthenics speelveld. De in Leiden gevestigde landelijke Calisthenics bond wil wel helpen met het onderhoud ervan. De uitvoeringskosten worden geschat op zo’n 30.000 euro. Voor het Huigpark zijn verder nog bedacht grote hangnetten langs het water van de Maresingel. Hierin kunnen jongeren relaxen of sporten. Daarnaast nog tafeltennistafels met uitschuifbare bankjes zodat ze ook geschikt zijn als picknicktafel. Voorts voor kinderen een teletubbie-achtige omgeving met een boomhut op de grond en een toiletgebouwtje in de buurt.

Wisenniabrug

Om het Huigpark met het Blekerspark te verbinden wordt begin 2018 een fiets- en voetgangersbrug aangelegd. Dat is een van de vijf bruggen die alle delen van het Singelpark met elkaar moeten verbinden zodat een aaneengeschakeld gebied ontstaat van 6 km rond de binnenstad van Leiden. Volgens de planning is dat punt in 2020 bereikt.