Lammermarkt 19_15 1

Leiden – De eigenaren van Trianon, Kijkhuis en Lido ondertekenden op 21 september samen met wethouder Paul Laudy een intentieverklaring om de mogelijkheden te onderzoeken van een nieuw Filmhuis aan de Lammermarkt. Hiermee spreekt de gemeente de intentie uit om gemeentelijk vastgoed te verkopen aan deze partijen. De opbrengst komt ten goede aan de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal. Het wordt het enige particuliere Filmhuis in Nederland dat zonder subsidie gaat draaien.

De beoogde locatie ligt direct naast de toekomstige uitbreiding van Museum De Lakenhal. Het gaat om de panden Lammermarkt 19, 17 en 15 en het Fokkepleintje daarachter. Wethouder Laudy: De locatie voor het nieuwe Filmhuis ligt in het zogeheten cultuurkwartier, waar ook de Leidse Schouwburg, het Scheltema-complex, Museum De Lakenhal en poppodium Gebr. De Nobel zijn gevestigd. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat dit gebied als cultuurkwartier verder wordt ontwikkeld en denkt hierover actief mee.’

Het nieuwe Filmhuis moet het huidige Kijkhuis aan de Vrouwenkerksteeg vervangen. Het krijgt vijf zalen met in totaal 600 stoelen, een restaurant en een film café.  Het is de bedoeling dat er ook films worden gedraaid voor een groter publiek, zoals James Bond-films. De eigenaren willen ook ruimte maken voor andere cultureel-maatschappelijke initiatieven. Het nieuwe Filmhuis moet in 2019 zijn deuren openen voor het publiek.

Meer informatie