Langegracht 70

Langegracht 70

Het Leids Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap (LCIE) opent in september zijn deuren aan Langegracht 70. Deze onderwijsinstelling van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden trekt in de voormalige huisvesting van Liander boven woningcorporatie De Sleutels.

Het gaat om een organisatie van 30- 40 werknemers en een maximum van 150 studenten. Dat betekent extra activiteit aan de Langegracht. Op 6 april hield de gemeente hierover een informatieavond.

Zodra de Omgevingsvergunning binnen is, word het gebouw geschikt gemaakt voor de nieuwe organisatie die de naam HUBspot krijgt en worden de buitengevels opgeknapt. De verwachting is dat deze maand de werkzaamheden beginnen, zodat in september het academisch schooljaar kan beginnen. HUBspot is een regionale opleiding voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen. Ze kunnen er workshops volgen en worden gecoacht in ondernemerschap. Het moet een soort ‘clubhuis’ worden voor ondernemers.

De entree van de instelling komt aan de Langegracht en de receptie op de eerste verdieping. Het gebouw krijgt drie collegezalen, een aantal werkruimten en een kantine. De verwachting is dat de dagelijkse activiteiten tot 20.00 uur zullen duren.

Het probleem met de 140 benodigde fietsparkeerplaatsen wordt deel opgelost op eigen terrein. Op het plein voor de ingang van het kantoor van De Sleutels komen 84 enkellaags parkeerrekken. In de inham aan de Langegracht komen 36 dubbellaags parkeerrekken. Langs de gevel aan de Langegracht komen aanleunstangen voor zo’n twintig fietsen. Met deze oplossing aan de Langegracht verwacht de gemeente, die eigenaar is van het gebouw, dat er nog 2 meter stoep overblijft voor voetgangers.

Voor beheer van de omgeving wordt contact gezocht met de daklozenopvang De Binnenvest aan de achterzijde van het onderwijsgebouw, omdat die instelling al een beheerplan voor de omgeving heeft dat eventueel kan worden uitgebreid.