Van 19 april tot en met 23 april vindt het Garage Festival plaats voor de oplevering van parkeergarage Lammermarkt. Pas op 27 april tijdens Koningsdag kunnen de eerste auto’s er parkeren. Tot die tijd vinden er verschillende festiviteiten plaats. Na bijna 2,5 jaar is de diepste parkeergarage van Nederland eindelijk klaar.

De Parkeergarage Lammermarkt is gebouwd door Combinatie Parkeergarages Leiden Dura Vermeer–Besix. Deze bouwcombinatie realiseerde een ondergrondse garage met een spiraal van zeven verdiepingen tot een diepte van 22 meter. In de garage kunnen 525 auto’s parkeren. Na Koningsdag wordt het plein erboven ingericht tot groen evenementenplein. Dat duurt tot eind september, omdat dan de 3-oktoberkermis er weer moet staan. Na de oktoberviering begint de gemeente aan de vernieuwing van de Valkbrug.

Officiële opening

De officiële opening vindt plaats op woensdag 19 april van 16.00 uur tot 18.00 uur door wethouder Paul Laudy. Deze bijeenkomst is voor genodigden, die een rondleiding krijgen. Daarna bieden horecaorganisaties en -bedrijven van 18.00 uur tot 21.00 uur een Binnenstadsborrel aan. Ook deze bijeenkomst is voor genodigden. Tijdens de opening en de borrel zorgt het PS Theater voor een openingsact.

PS Theater zorgt voor een theatraal spektakel, samen met het videokunstenaarscollectief Blauwe Uur, muzikanten, en zo’n honderd Leidenaren. Daarvoor zijn zo’n honderd vrijwilligers gevraagd mee te doen. Tijdens het spektakel laten ze de ontwikkeling en geschiedenis van de stad zien. De stad groeit letterlijk van één tot honderd mensen. Er worden twee voorstellingen gegeven.

Expeditie

Op donderdag 20 april gaan scholieren van 09.00 uur tot 15.00 uur op expeditie naar De Verborgen Stad. Zij krijgen een rondleiding in de garage en gaan op verschillende verdiepingen op zoek naar het verborgen verleden van Leiden aan de hand van de kunstwerken op de muren van ontwerper Tom van der Heiden.

Parking Disco

Op vrijdag 21 april van 18.00 uur tot 00.00 uur vindt er onderin de garage een Parking Disco plaats met funk, jazz, soul, disco en hip hop van Ministers van Chille Zaken. Toegang is gratis maar de kaarten moeten wel worden aangevraagd. Dat kan op de Facebookpagina ‘Laat je Leiden’.

Open dag

Op zondag 23 april van 12.00 uur tot 17.00 uur sluiten een Open dag en een Garage Sale de feestweek af. Wil jij jouw auto naar binnen rijden en de kofferbak open gooien voor deze sale? Meld je dan aan via http://bit.ly/GarageFestival.

Op Koningsdag (27 april) wordt de garage voor het eerst (gratis) voor auto’s open gesteld. Daarna gaat het parkeerregiem gelden en begint de herinrichting van de Lammermarkt.

Meer informatie via www.garagefestival.nl