Noordentree naar binnenstad

De wijk Noordvest-Molenbuurt ligt in het noorden van de Leidse binnenstad en is bij elkaar ongeveer 1 kilometer lang en 200 meter breed. De wijk behoort bij de nieuwe uitleg van de binnenstad van 1611 en wordt begrensd door de Houtmarkt, Oude Singel, Nieuwe Beestenmarkt en Maresingel. De wijk wordt in de lengte doorsneden door de pas in 1965 gedempte en nu doorgaande weg Langegracht.

De Langegracht vormt ook de noordentree naar de binnenstad wat een grote verkeersdruk met zich mee brengt. Er rijden per etmaal 15.000 motorvoertuigen (peiling 2010) over de Langegracht, waarvan ongeveer 200 bussen. Na het invoeren van het toekomstige Hoogwaardig Openbaar Vervoer worden dat er 544.

Er zijn veel culturele instellingen in de wijk gevestigd, zoals het gemeentelijk museum De Lakenhal, Cultureel centrum Scheltema, Poppodium Gebr. De Nobel, Museum Molen De Valk en de Bruine Vloot (in het oosten bij de haven). Verder zijn er nachtcafés gevestigd aan de Nieuwe Beestenmarkt. Per oktober 2017 wordt het evenementenplein Lammermarkt na herinrichting in gebruik genomen met als vast onderdeel de kermis van de 3-oktoberviering. Na de voltooiing van de uitbreiding van De Lakenhal aan de Lammermarkt in augustus 2018 begint daarnaast de bouw van het nieuwe Filmhuis. Deze opent in december 2019 zijn deuren. Met als buren de Leidse Schouwburg  (Oude Vest), Museum Volkenkunde (Steenstraat) en Rijksmuseum Boerhaave (Lange Sint Agnietenstraat) is de Molenbuurt onderdeel van het Cultuurkwartier.

De wijk is onderdeel van de eerste stadsuitbreiding in 1611. Er waren veel wol- en lakenfabrieken in de wijk gevestigd. Maar ook distilleerderijen, leerlooierijen en een zoutfabriek. Nu zijn daar bedrijven/instellingen gevestigd als het gemeentelijk Stadskantoor, Politiebureau, opleidingscentrum voor ondernemers HubSpot, Energiebedrijf Nuon, bedrijfsverzamelgebouw de Nieuwe Energie en het Daklozenopvangcentrum De Binnenvest en woningen. Er is nog een oud bedrijfscomplex niet ontwikkeld: het Hartevelt-complex, tussen Zandstraat, Langegracht en Volmolengracht met daarin onder andere de eerste Kringloopwinkel van Nederland met 200 bezoekers per dag.

De gehele noordzijde van de wijk valt in het project Singelpark rond de Leidse binnenstad. Daarin vallen molenmuseum De Valk, het evenementenplein Lammermarkt, het Energiepark en Huigpark. Onderdelen daarvan zijn per januari 2017 nog in ontwikkeling, zoals het Energiepark en Singelpark. De wijk telt ongeveer 2.175 inwoners, onder wie veel studenten (38% tussen 15-24 jaar; 79% ongehuwd; 19% eengezinswoningen; 52% lage inkomens). Mede daardoor en zijn langgerekte vorm, vele groene delen en grote bedrijfsterreinen is er niet veel sociale samenhang.

Informatie over Noordvest. Bron: allecijfers.nl