Nieuwe Kijkhuis opent in 2009 zijn deuren aan Lammermarkt.

Nieuwe Kijkhuis opent in 2019 zijn deuren aan Lammermarkt.

In 2019 wordt aan de Lammermarkt een nieuw Kijkhuis geopend. Hiertoe kochten de eigenaren van de Leidse bioscopen (Trianon, Lido en Kijkhuis) op 27 juni van de gemeente de grond van het Fokkeplein tussen Lammermarkt en Oude Singel.

In september vorig jaar kochten zij al de panden Lammermarkt 15, 17 en 19 voor dit doel. Hierdoor ontstaat een terrein van 750 tot 800 vierkante meter. Het nieuwe Kijkhuis zal bestaan uit vijf filmzalen, een restaurant, een café.

Het nieuwe Kijkhuis vervangt het huidige Kijkhuis aan het Vrouwenkerkplein. Volgens de initiatiefnemers kan het nieuwe filmhuis zich meten met de top-3 van Nederlandse filmhuizen. Het is de bedoeling dat zowel ’arthousefilms’ als commerciële films worden gedraaid. Verder moet het een brug slaan naar andere culturele activiteiten, zoals filmavonden, debatten en documentaires. In het complex vestigt zich ook het hoofdkwartier van het Leidse internationale filmfestival LIFF.

Locatie

Een van de eigenaren, Gideon Boer, is de zoon van de initiatiefnemer van het huidige Kijkhuis, Jan Boer. Deze bouwde een filmimperium op in Leiden. Vlak voor de eeuwwisseling nam hij Trianon over aan de Breestraat. In 2008 kwam ook bioscoop Lido aan de Steenstraat in zijn handen. Daarmee kwamen alle filmdoeken in Leiden onder zijn beheer. Hij overleed in 2014, maar had al initiatieven genomen voor een nieuw Kijkhuis aan de Breestraat. Zoon Gideon nam de leiding over en trok Govert de Kok aan als partner.

De plannen aan de Breestraat konden niet doorgaan. Daarom wees cultuurwethouder Robert Strijk (D66) de eigenaren op de locatie aan de Lammermarkt. Met het vooruitzicht op een ondergrondse parkeergarage voor de deur (opening 2017) en een vernieuwde Lakenhal als naaste buurman (in 2018), waren ze gelijk enthousiast. Met het Kijkhuis, museum De Lakenhal, poppodium Gebr. de Nobel, cultureel centrum Scheltema en de Leidse Schouwburg ontstaat hier een cultuurkwartier. Met als kers op de taart: het station ligt op loopafstand.

Eerste schets

Op verzoek van de opdrachtgevers maakten architecten van Gaaga en Oasa een eerste schets. De opdrachtgevers weten nu alleen nog ze het nieuwe Kijkhuis willen indelen, maar de gevel is nog open voor discussie. Dit omdat de gevel van de uitbreiding van De Lakenhal nogal wat discussie oplevert. De gemeente Leiden eist voor het Kijkhuis alleen dat in het ontwerp de oorspronkelijke verdeling van percelen terugkomt en dat er een gevarieerd daklandschap ontstaat.

Ondergronds komen twee grote filmzalen van 180 tot 200 stoelen. Verder komt er een middelgrote zaal met 100 stoelen en twee kleine zalen met elk zo’n 60 zitplaatsen. Aan de straatkant komt op de begane grond een café met een terras. De vernieuwingen moeten leiden tot 120.000 tot 150.000 bezoekers per jaar. De aangekochte grond wordt op dit moment gebruikt voor de bouw van de uitbreiding van De Lakenhal. Als deze is voltooid (naar verwachting in 2018), begint de bouw van het nieuwe Kijkhuis. De opening wordt verwacht  in 2019.

Bron: Leidsch Dagblad