Nieuwe achtergevel Lakenhal aan Lammermarkt

Nieuwe achtergevel Lakenhal aan Lammermarkt

De biedingen van vier geselecteerde aannemers voor de uitbreiding en restauratie van museum De Lakenhal in Leiden zijn te hoog. De gemeente heeft daarom de aanbestedingsprocedure die in februari begon, stopgezet. De gemeente kijkt nu waar op het plan kan worden bezuinigd.

De PvdA, die de nieuwe achtergevel van het begin af ‘een spuuglelijke trekzak’ vindt, grijpt nu zijn kans om het ontwerp aan te passen. ‘Anders geen extra budget’. Dat blijkt uit een vraaggesprek met de fractieleider van de PvdA, Gijs Holla, in Nieuws071, het nieuwsprogramma van Sleutelstad 93.7 FM. De gemeente analyseert de komende weken de vier aanbiedingen uit de aanbestedingsprocedure. Daarna volgt een nieuwe ronde, waarbij met de marktpartijen wordt gekeken naar ‘optimalisaties’.

Quick wins

Wethouder Robert Strijk van cultuur denkt vooralsnog aan ‘quick wins’ schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. ‘Er wordt gekeken naar mogelijkheden die relatief gemakkelijk en snel zijn door te voeren en die een grote besparing opleveren. Bijvoorbeeld standaard balustrades in plaats van hekken die moeten worden gesmeed.” “Op onderdelen is ook sprake van zeer grote prijsverschillen tussen de verschillende aannemers”, schrijft hij in dezelfde brief.

Meta Knol, directeur van De Lakenhal, hoopt dat het onderzoek van de gemeente binnen enkele weken kan worden afgerond, zodat er zo snel een nieuwe ronde kan worden uitgeschreven. Volgens haar trekt de aanbestedingsmarkt snel aan. Elke maand stijgen de prijzen met zo’n 2 procent. Een half jaar uitstel maakt het project in de huidige marktomstandigheden ook weer fors duurder, stelde zij tegen Steutelstad.

Zij gelooft niet dat een ander ontwerp voor de achtergevel aan de Lammermarkt de kosten omlaag brengen. “In mijn beleving is het nog nooit goedkoper geweest om een ontwerp aan te passen, het hele proces stil te leggen en alles opnieuw te doen.”

Ontwerp

Het ontwerp van de restauratie is gemaakt door Julian Harrap Architects uit Londen en van de nieuwbouw door het Nederlandse architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven. Het aandeel restauratie betreft 5.000 m2 bruto vloeroppervlak en nieuwbouw 2.800 m2 bruto vloeroppervlak. Het gaat om een investering van in totaal 16,6 miljoen euro, waarvan 6 miljoen euro voor het nieuwbouw deel.

Museum De Lakenhal is gevestigd in de zeventiende-eeuwse lakenhal van Leiden. Het museum werd twee keer eerder uitgebreid: in 1890 en in 1921. Met de nieuwbouw wordt een eigentijdse laag toegevoegd aan de bestaande gebouwen uit verschillende tijden. De vier afzonderlijke gebouwdelen worden volgens architect Ninke Happel van architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven bij de presentatie van het plan in november 2014 op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden via een centraal binnenhof, dat ontstaat door de historische ‘Achterplaets’ van de oude Laecken-Halle te heropenen. Deze Achterplaets staat in directe verbinding met de historische entree van het museum. De huidige overkapping van het voorplein verdwijnt, waardoor de entree in het monumentale ‘stadspaleis’ komt te liggen met een open voorplein.

In de nieuwbouw worden twee tentoonstellingszalen toegevoegd met natuurlijk bovenlicht en uitzicht op de stad. Naast het museum waarvan de voorgevel aan de Oude Singel ligt, wordt een ernaast liggen pand erbij getrokken waarin een museumcafé komt met eigen ingang. Het complex wordt met de nieuwbouw doorgetrokken naar de erachter liggende Lammermarkt, waar drie bestaande panden zijn gesloopt voor de nieuwbouw. Het ontwerp van deze nieuwe tentoonstellingsvleugel is een hedendaagse interpretatie van de baksteenarchitectuur van het huidige museumcomplex, geïnspireerd op de historische bebouwing in de omgeving. Door toevoeging van het nieuwe gebouw aan de Lammermarkt ontstaat volgens Ninke Happel een alzijdig museumcomplex.

Felle discussie

Het ontwerp van de achtergevel veroorzaakte in Leiden een felle discussie. Vooral het volume maakte vele tongen los. Mensen vinden de gevel of afschuwelijk of een impuls voor dit deel van het centrum. Onder de Lammermarkt wordt op dit moment de diepste ondergrondse parkeergarage van Nederland aangelegd voor ongeveer 550 auto’s. Na oplevering komt bovenop de garage een groen evenementenplein. Daarbij zou de achtergevel aan de zijde van de binnenstad een architectonisch statement kunnen zijn.

De PvdA maakt echter gebruik van de vertraging om alsnog het ontwerp van de nieuwe achtergevel aan de Lammermarkt ter discussie te stellen. Fractievoorzitter Gijs Holla gaf in het nieuwsprogramma van Sleutelstad aan dat het gebouw in de omgeving moet passen. Nu lijkt het meer op een Fantasy kasteel dat beter past in de Engelse trilogie Lord of the Rings. Na de presentatie in november 2014 noemde hij het ontwerp al een spuuglelijke trekzak. Hij ziet nu een kans om met een ander, goedkoper ontwerp het financiële probleem op te lossen. Volgende week stelt de PvdA het aan de orde tijdens de gemeenteraadsvergadering. Een gevolg van de vertraging kan zijn dat opening van het museum in 2018 niet haalbaar is.